неделя, 13 декември 2015 г.


Хайде  да ви напиша една рецепта за супичка, ама зимна. Тук в Чехия казват супата  е грунд (основа) и особенно на обяд задължително се прави супа и второ. Тази супа е с картофи и е много вкусна и по-различна от подобните такива в БГ.

Картофена супа(Брaмборачка) 21 Март 2006
(Уточнявам само, че картоф на чешки е брaмбор:))


Продукти:
3 средни по големина картофа
2-3 супени лъжици настъргани корени за супа (морков, целина, магданоз)
2 скилидки чесън
1-2 супени лъжици запечено (запържено в масло) брашно
майорана и накълцани листа от целина(кервиз)
сол

Приготвяне:
Картофите се обелват, нарязват на филийки и се варят до омекване в около 2 л. вода. След това се пасират, но не напълно(могат да се размачкат с вилица или ръчен пасатор). Целта е не да стане крем супа, а по-скоро нещо средно. Прибавят се корените за супа и се вари на умерен огън около 5 мин. След това се прибавя и запеченото (запържено) брашно и майораната. Когато се посгъсти супата се прибавя чесън и солта, и се оставя пак за няколко минути да поври. Сваля се от огъня и се посипва с накълцаният кервиз. Много е добра и за топла вечеря. Добър апетит:))

Няма коментари: